Τοπική Εκδήλωση « ΝΙΚΗΤΑΡΕΙΑ (ΚΛΕΑ) 2012»
Επισκέψεις σήμερα2
Επισκέψεις αυτόν τον μήνα25
Συνολικές επισκέψεις10016
Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018

Εργασίες

Τοπική Εκδήλωση « ΝΙΚΗΤΑΡΕΙΑ (ΚΛΕΑ) 2012»

Κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου οι τοπικές αρχές του τέως Δήμου Τενέας διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του ήρωα της Επανάστασης του 1821 , Νικήτα Σταματελόπουλου ή Νικηταρά του Τουρκοφάγου.

     Ο Νικηταράς , όπως είναι γνωστό, πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά την περίοδο της Εθνικής Παλιγγενεσίας , προξένησε μεγάλες καταστροφές στο στρατό των Τούρκων και ανέτρεψε όχι λίγες φορές τα σχέδια τους. Όταν οι Έλληνες κατέστρεψαν τη στρατιά του Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων ( το 1822), ο Νικηταράς μαζί με τους Δημήτριο Υψηλάντη και Παπαφλέσσα, είχε καταλάβει τη χαράδρα γύρω από τον Άγιο Σώστη, απ' όπου θα περνούσαν οι Τούρκοι και τους προκάλεσε μεγάλη καταστροφή. Καθώς ο Δράμαλης υποχωρούσε προς το Άργος, ο Νικηταράς κατέλαβε την οχυρή θέση Αγιονόρι (στην περιοχή της Κλεισούρας) και σκότωσε πολλούς Τούρκους (στην περιοχή Κοκκαλά) που προσπάθησαν να διαφύγουν μέσω αυτής. Συντέλεσε στο να υποχωρήσει τελικά ο Δράμαλης και να πάθει πανωλεθρία. Στη μάχη αυτή πήρε και το όνομα Τουρκοφάγος, καθώς, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, έσπασε τρεις πάλες (σπαθιά) με τη δύναμη με την οποία χτυπούσε. Στο τέλος της μάχης το χέρι του είχε μαρμαρώσει και δεν μπορούσε να αφήσει το σπαθί.

   Σε λόφο του Χιλιομοδίου έχει στηθεί ο ανδριάντας του ήρωα σε τέτοια θέση ώστε να βλέπει προς τις περιοχές που πολέμησε. Εκεί γίνεται επιμνημόσυνη δέηση , απαγγελία ποιημάτων, κατάθεση στεφανιών?.    

Τα Νικητάρεια, και φέτος, γιορτάστηκαν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής και την παρουσία προσώπων Πολιτικών , της Εκκλησίας και του Στρατού. Το Δημοτικό Σχολείο Χιλιομοδίου εκπροσώπησαν ο Δ/ντής του σχολείου κ.Ραντίτσας Κων/νος ,οι εκπ/κοί κ.κ. Σιόλα Παναγούλα,Δήμας Χαράλαμπος ,Τσιλιγιάννη Αθανασία και οι μαθητές της ΣΤ τάξης : Σαγγιώτη Αναστασία Μπίτζιος Χρήστος, Μπακλώρης Νικόλαος Παπαϊωάννου Περικλής ? Παΐσιος   Μπουλούκου Μαρία, με σημαιοφόρο τη μαθήτρια Δράκου Κων/να. Κατάθεση στεφάνου έγινε από τους μαθητές Μαρδίκη Κων/ο και Ταγαρά Παναγούλα.


Δημοσκόπηση

Πώς αξιολογείτε την δομή, την εμφάνιση και το υλικό της παρούσας ιστοσελίδας;