Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη και στην Πινακοθήκη του Δήμου Κορινθίων
Επισκέψεις σήμερα2
Επισκέψεις αυτόν τον μήνα25
Συνολικές επισκέψεις10016
Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018

Εργασίες

Αρχική σελίδα Δράσεις Δράσεις σχολικού έτους 2012-2013 Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη και στην Πινακοθήκη του Δήμου Κορινθίων

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη και στην Πινακοθήκη του Δήμου Κορινθίων

      Την Τέταρτη  6 Μαρτίου 2013 οι μαθητές της Ε? τάξης αποφάσισαν με τους δασκάλους τους να επισκεφτούν τη Βιβλιοθήκη και την Πινακοθήκη του Δήμου Κορινθίων. Τα κτίρια αυτά στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια του Δήμου στην οδό Πυλαρινού 84 και Κολοκοτρώνη 4  αντίστοιχα, στην πόλη της Κορίνθου. Αφορμή στάθηκαν οι ενότητες στο μάθημα της Γλώσσας: «Μουσική» και «Βιβλία- Βιβλιοθήκες» και το πολιτιστικό πρόγραμμα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

     Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τη θερμή υποδοχή και την ξενάγηση στους χώρους  της Βιβλιοθήκης. Έπαιξαν παιχνίδια μυθοπλασίας και διασκέδασαν με τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης τους μίλησε για το ταξινομικό σύστημα Dewey (DDC), το οποίο είναι ένα σύστημα ταξιθέτησης των βιβλίων και χρησιμοποιείται στις περισσότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Επίσης τους ανέφερε ότι τα περισσότερα βιβλία που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη, έχουν προέλθει από δωρεές  και τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος. Έπειτα τους πληροφόρησε ότι από τον επόμενο χρόνο η Βιβλιοθήκη θα ανακαινιστεί και θα λειτουργεί το ??Αναγνωστήριο του Μέλλοντος??.

     Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τη μόνιμη συλλογή  πινάκων ζωγραφικής που υπάρχει στη Δημοτική Πινακοθήκη. Η υπάλληλος, αφού υποδέχτηκε εγκάρδια τους μαθητές, τους έδειξε  πίνακες ζωγραφικής με θέμα : «τη νεκρή φύση». «Νεκρή φύση» ονομάζεται ένα έργο τέχνης, που απεικονίζει κυρίως άψυχα αντικείμενα, τα οποία μπορεί να είναι λουλούδια, φυτά, κοχύλια, ποτήρια, βιβλία, αγγεία. Όμως, την προσοχή των μαθητών απέσπασαν τρεις πολυβραβευμένοι πίνακες ζωγραφικής που έχει δωρίσει ο Σωτήριος Πυλαρινός, ζωγράφος και συντηρητής έργων τέχνης, καταγόμενος από την Κόρινθο : α) «Η προσευχή των πεινασμένων»,  β) «Ο άγνωστος στρατιώτης» και γ) «Ο πλούσιος και ο φτωχός». Τα μηνύματα αυτών των έργων τέχνης είναι πολλά, αλλά ξεχωρίζουν ιδιαίτερα για το διαχρονικό , πανανθρώπινο, φιλειρηνικό  και οικουμενικό χαρακτήρα τους. Στο τέλος οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες κι έπαιξαν «το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού». Ένα παιχνίδι που βοήθησε τα παιδιά να ενισχύσουν την παρατηρητικότητά τους και να καλλιεργήσουν την ικανότητά τους να  ??συνδιαλέγονται?? με τα έργα τέχνης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου μπορείτε να επισκεφτείτε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις :

http://www.libkor.gr/

http://www.pinakothiki-korinthos.gr/

 

Οι μαθητές και οι  δάσκαλοι της Ε τάξης

Τσιλιγιάννη Αθανασία

Δήμας Χαράλαμπος

Δημοσκόπηση

Πώς αξιολογείτε την δομή, την εμφάνιση και το υλικό της παρούσας ιστοσελίδας;