Δράσεις σχολικού έτους 2012-2013
Επισκέψεις σήμερα2
Επισκέψεις αυτόν τον μήνα25
Συνολικές επισκέψεις10016
Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018

Εργασίες

Αρχική σελίδα Δράσεις Δράσεις σχολικού έτους 2012-2013

Δράσεις σχολικού έτους 2012-2013

Τα παιδιά μαθαίνουν να ζωγραφίζουν το ανθρώπινο σώμα

Μαθαίνω να ζωγραφίζω το ανθρώπινο σώμα - Εικαστικές Δράσεις του σχολείου μας

Εκπαιδευτικός Εικαστικών

Εύη Παντελέων 

 

Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Οι μαθητές  του Σχολείου μας, για να τιμήσουν την ημέρα αυτή, ζωγραφίζουν αφίσες με θέμα: "το παιδικό βιβλίο", αναπαριστούν με ζωγραφιές αποσπάσματα από τα αγαπημένα τους παιδικά βιβλία και γράφουν τα ονόματα των συγγραφέων-δημιουργών τους.
Με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού κ. Αθανασίας Τσιλιγιάννη, τα έργα των παιδιών αποφασίστηκε να  πλαισιώσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου στις 5 , 6 και Απριλίου για τη γιορτή του Παιδικού Βιβλίου.
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου,πατώντας εδώ
Ακολουθεί παρουσίαση με τις αφίσες που ζωγράφισαν τα παιδιά 

 Οι μαθητές των τάξεων Β2, Γ1, Δ, Ε1 και Ε2  και οι δασκάλοι τους. 

 
Loading ...

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη και στην Πινακοθήκη του Δήμου Κορινθίων

      Την Τέταρτη  6 Μαρτίου 2013 οι μαθητές της Ε? τάξης αποφάσισαν με τους δασκάλους τους να επισκεφτούν τη Βιβλιοθήκη και την Πινακοθήκη του Δήμου Κορινθίων. Τα κτίρια αυτά στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια του Δήμου στην οδό Πυλαρινού 84 και Κολοκοτρώνη 4  αντίστοιχα, στην πόλη της Κορίνθου. Αφορμή στάθηκαν οι ενότητες στο μάθημα της Γλώσσας: «Μουσική» και «Βιβλία- Βιβλιοθήκες» και το πολιτιστικό πρόγραμμα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

     Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τη θερμή υποδοχή και την ξενάγηση στους χώρους  της Βιβλιοθήκης. Έπαιξαν παιχνίδια μυθοπλασίας και διασκέδασαν με τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης τους μίλησε για το ταξινομικό σύστημα Dewey (DDC), το οποίο είναι ένα σύστημα ταξιθέτησης των βιβλίων και χρησιμοποιείται στις περισσότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο. Επίσης τους ανέφερε ότι τα περισσότερα βιβλία που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη, έχουν προέλθει από δωρεές  και τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος. Έπειτα τους πληροφόρησε ότι από τον επόμενο χρόνο η Βιβλιοθήκη θα ανακαινιστεί και θα λειτουργεί το ??Αναγνωστήριο του Μέλλοντος??.

     Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τη μόνιμη συλλογή  πινάκων ζωγραφικής που υπάρχει στη Δημοτική Πινακοθήκη. Η υπάλληλος, αφού υποδέχτηκε εγκάρδια τους μαθητές, τους έδειξε  πίνακες ζωγραφικής με θέμα : «τη νεκρή φύση». «Νεκρή φύση» ονομάζεται ένα έργο τέχνης, που απεικονίζει κυρίως άψυχα αντικείμενα, τα οποία μπορεί να είναι λουλούδια, φυτά, κοχύλια, ποτήρια, βιβλία, αγγεία. Όμως, την προσοχή των μαθητών απέσπασαν τρεις πολυβραβευμένοι πίνακες ζωγραφικής που έχει δωρίσει ο Σωτήριος Πυλαρινός, ζωγράφος και συντηρητής έργων τέχνης, καταγόμενος από την Κόρινθο : α) «Η προσευχή των πεινασμένων»,  β) «Ο άγνωστος στρατιώτης» και γ) «Ο πλούσιος και ο φτωχός». Τα μηνύματα αυτών των έργων τέχνης είναι πολλά, αλλά ξεχωρίζουν ιδιαίτερα για το διαχρονικό , πανανθρώπινο, φιλειρηνικό  και οικουμενικό χαρακτήρα τους. Στο τέλος οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες κι έπαιξαν «το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού». Ένα παιχνίδι που βοήθησε τα παιδιά να ενισχύσουν την παρατηρητικότητά τους και να καλλιεργήσουν την ικανότητά τους να  ??συνδιαλέγονται?? με τα έργα τέχνης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου μπορείτε να επισκεφτείτε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις :

http://www.libkor.gr/

http://www.pinakothiki-korinthos.gr/

 

Οι μαθητές και οι  δάσκαλοι της Ε τάξης

Τσιλιγιάννη Αθανασία

Δήμας Χαράλαμπος

Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Ελαιοτριβείο της περιοχής μας

      

Στις 11 Ιανουαρίου 2013 , ημέρα Παρασκευή , οι μαθητές της Ε τάξης του Δημοτικού Σχολείου μαζί με τους δασκάλους μας επισκεφτήκαμε το ολοκαίνουριο ιδιωτικό Eλαιοτριβείο της περιοχής μας ( στο Χιλιομόδι) των κ.κ.Δήμα ?Κορδώση-Σολωμού, με σκοπό να παρακολουθήσουμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Συζητήσαμε με τους ιδιοκτήτες του ελαιοτριβείου , οι οποίοι , αφού πρώτα μας καλωσόρισαν , μας ξενάγησαν στους χώρους του ??λιοτριβιού??   και πρόθυμα δέχτηκαν να απαντήσουν στις απορίες μας. Στο τέλος της ξενάγησης μάς περίμενε μια νόστιμη έκπληξη : μια φέτα ζεστού ψωμιού βουτηγμένη στο ολόφρεσκο λάδι , ρίγανη και λίγο αλάτι. Δοκιμάστε το και?.. θα ξετρελαθείτε όπως και εμείς!
Εκπαιδευτική επίσκεψη στον κινηματογράφο "Απόλλων"


   Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 οι μαθητές των τάξεων Α', Β', Γ', Δ' και Ε' του Δημοτικού Σχολείου μας συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη στον κινηματογράφο "Απόλλων" στην Κόρινθο.

   Η επίσκεψη αυτή είχε ως βασικό σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν την αξία του κινηματογράφου, να τον αγαπήσουν και να τον κατατάξουν ανάμεσα στις μορφές τέχνης, όπως είναι το θέατρο, η ζωγραφική και η μουσική. Επίσης, να συνειδητοποιήσουν ότι ο "καλός" κινηματογράφος μπορεί να καλλιεργεί και να προάγει πολιτισμό. Για το λόγο αυτό συνεργαστήκαμε με το Νεανικό Πλάνο - Δημιουργική Ομάδα για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση των Νέων Ανθρώπων, το Νεανικό Πλάνο δημιουργήθηκε το 1992 από κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικούς και άλλους πολίτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού - κι έγινε επιλογή δύο ταινιών από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα, την ηλικία, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των μαθητών. Γενικά οι ταινίες που προτάθηκαν εξετάζουν μια ευρύτατη θεματική από σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα μέσα από το βλέμμα των παιδιών και των νέων, προέρχονται από διαφορετικές και πολλές φορές άγνωστες κινηματογραφίες και αποτελούν έα συμπληρωματικό μέσο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, είναι βραβευμένες σε μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ και εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας.

   Πιο συγκεκριμένα, για τους μαθητές της Δ' και της Ε' τάξης επιλέχτηκε η ταινία:

  • ΒΑΛΟ, μια ταινία, όπου γίνεται αναφορά στο Παιδί και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ιδιαίτερα στο Δικαίωμα στη Μόρφωση.

(Ταινία του Κάγια Γιουρικάλ, γυρισμένη στη Φιλανδία το 2006, έγχρωμη, 83', με υπότιτλους. Πρόκειται για μια ιστορία σαν αυτές του Καρόλου Ντίκενς, με πρωταγωνιστή έναν ταλαντούχο εννιάχρονο, γιο ενός καπνοδοχοκαθαριστή, ο οποίος μέσω των καπνοδόχων φέρνει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά που ζουν σε ένα μικρό χωριό.)

   Και για τους μαθητές της Α', Β' και Γ' τάξης επιλέχτηκε η ταινία:

  • ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΚΟΥΔΑ, μια ταινία που αναφέρεται στην οικογένεια και στις οικογενειακές σχέσεις.

(Ταινία του Γιάνικ Χάστρουπ, γυρισμένη στη Δανία-Γαλλία το 2002, 78', μεταγλωτισμένη. Πρόκειται για ένα πανέμορφο παραμύθι, που εξυμνεί το μεγαλείο της μητρότητας και τη δύναμη των οικογενειακών δεσμών, θίγοντας παράλληλα ζητήματα, όπως εκείνα της βασικής επιβίωσης, αλλά και της αναζήτησης του βαθύτερου νοήματος της ύπαρξής μας.)

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νεανικό πλάνο μπορείτε να επισκεφτείτε τις διευθύνσεις:

http://www.neanikoplano.gr/

http://www.olympiafestival.gr/16_Profile/grProfile.htm 


Περισσότερα Άρθρα...

Δημοσκόπηση

Πώς αξιολογείτε την δομή, την εμφάνιση και το υλικό της παρούσας ιστοσελίδας;